Kolonya Kokularıyla Türkiye Turu
İlk limon kolonyası üretimi ile Türkiye’de bir ilki gerçekleştiren Eyüp Sabri Tuncer ailesinin ilk kategorisi olan kolonyanın 100 yıllık bir geçmişi vardır. 100 yıl önce başlayan bu macera, değişen pazar koşulları, tüketici beklentileri ve teknolojik gelişmelere göre değişiklik göstererek gelişerek günümüzü kadar gelmiştir. Marka en önemli ürünlerinin başında olan kolonyayı doğadan gelen muhteşem kokuları harmanlayarak müşterileriyle buluşturmayı ve günümüze kadar getirmeyi başarmıştır. Kolonya kategorisinin en bilinen çeşitlerinden biri olan Bodrum mandalinası, koku olarak doğal esans özelliği taşır, Bodrum’un mandalina bahçelerinin muhteşem kokusunu yansıtır. Bodrum mandalinası faydaları herkes tarafından bilinirken özellikle king mandalinanın tatlı ekşi karışımı tadının yanında ferah kokusunu da bilmeyen yoktur. Bu koku aldehit ve misk ile birleştiğinde ise kolonya farklı bir boyut kazanır. Bodrum mandalinası parfüm etkisiyle de büyülemeyi başarır.
Turunçgiller kozmetik sektörü için zengin hammadde skalası içerir. Çeşme limonu kolonyası da 68 derece alkol içeriyle limon çiçeği, meşe yosunu ve miskin rahatlatıcı etkisini bir araya getirir. 16 ml’den 5 litreye kadar ambalaj skalasına sahip olması dileyene çantada taşıma dileyene ise evde depolama olanağı verir. Yaz aylarının vazgeçilmez ürünleri arasında yer alan limon kolonyası, ferahlatırken ortama yaydığı müthiş kokusuyla da bilinir. Yine Ege’den gelen Ayvalık zeytin çiçeği kolonyası, Ege’nin akciğeri görevi gören Kazdağlarının müthiş havasında büyüyen Ayvalık zeytin çiçeklerinin limon, portakal, mandalinanın yanında menekşe, gül, yasemin, beyaz misk, paçuli ve amber gibi kokularla harmanlanması sonucu ortaya çıkmıştır. Ayvalık zeytin çiçeği kolonyası kaç derece sorusunun cevabı ise 68 derece olarak verilebilir.
Özlenilen Yerlerin Kokuları
Araştırmalar koku ile mutluluk arasında bir ilişki olduğunu söyler. Bunun yanı sıra insandaki gelişmiş koku hafızası birçok şeyi kokusuyla birlikte hatırlamayı da beraberinde getirir. Üretilen eşsiz kokuların yanında hatıralar kokusu serisi sizlere özlediğiniz kokuları hatırlamayı, anılarınızda yeni kokular biriktirmeyi vadeder. Bodrum mandalinası kolonyası için gerekli olan mandalina hasadı Aralık ayında başlar. Mandalinaların kokusunu uzaktan bile duymak mümkündür. Bu müthiş kokunun kolonyadaki halini hayal edebiliyor musunuz? Peki, mandalina kokusu misk kokusuna karışınca nasıl olur? Bu arada Bodrum mandalinası özellikleri arasında hoş kokusu, bol sulu olması ve çekirdekli olması sayılırken kolonyaya verdiği müthiş aromadan da söz etmeden olmaz.
Kolonya özellikle bayram günlerinin en güzel ikramlıklarındandır. Kolonyanın genel kullanım alışkanlığı; avuç içine alındıktan sonra avuca yayılarak koklanır. Daha sonra ise derin bir “oh” çekilir ki bu kolonyanın insan üzerindeki ferahlatıcı, tazeleyici etkisini anlatmaya yeter. Çoğu evde kolonyalar için küçüklü büyüklü şişeler vardır. Küçük şişeler çanta boyu olup seyahatlerde ferahlamak ve hijyen için çantadan eksik edilmez. Daha zarif ve dekoratif şişelerde saklanan kolonyalar ise genellikle misafir için ikram amaçlı dolaplarımızda yerini alır. Çeşme limonu kolonyası 5 lt gibi büyük boyutlu üretimler, küçük ve orta boy şişeleri doldurmak için yapılmıştır. Her kullanımında Ege’nin deniz kokan akşamlarını evlere taşıyan Çeşme limon kolonyası mis gibi kokusuyla ortama yayılır.
japon kiraz çiçeği kolonyası da kokusuyla gönülleri fetheden, kullanıldığı yerlere baharın kokusunu getirmesi ile kullanıcılarına tarif edilemez bir ferahlık duygusu yaşatır.
Geçmişten Bugüne Kolonyanın Hayatımızdaki Yeri
Kolonyanın ilk ortaya çıkışı 18.yy’a dayansa da o günden bugüne önemini kaybetmeden ulaşmış; günümüzde gelişen, değişen çağın ve tüketici beklentilerini de göz ardı etmeden varlığını sürdürmeye devam etmiştir. İlk kullanım yeri tıp olan kolonya, o dönemlerde yaralar, kas ve eklem ağrıları için oluşturulan solüsyonlarda kullanılır ve oldukça işe yarardı. 19. yüzyıla gelindiğinde ise kolonya temizlikte hijyen amaçlı kullanılmaya başlandı. Osmanlı topraklarına kolonyanın girişi ise II. Abdülhamid döneminin ilk yıllarına denk geldi. O dönemde toplum ithal kolonya kullanmaya başlarken ilk yerli kolonya ise Ahmet Faruki tarafından üretildi. Cumhuriyet dönemine denk gelen zamanda ise ilk limon kolonyası Eyüp Sabri Tuncer tarafından üretildi; markanın zamanla farklı içerikleri, kokuları bir araya getirerek ürettiği kolonyalar, hafızalarda kolonyayı canlı tutmayı başardı.
Kültürel olarak da hayat tarzımıza entegre olan kolonya, bayram kutlamalarından hasta ziyaretlerine kadar günlük hayatımızda farklı amaçlarda kullanılırken son zamanlarda hediyelik olarak da öne çıkmaktadır.
Özellikle pandemiyle birlikte hijyen özelliği ön plana daha çok çıkan kolonyanın sprey şişeleri hemen hemen herkesin çantasında bulunur hale gelmiştir. Ayvalık zeytin çiçeği kolonyası sprey ya da farklı kokulardaki kolonyaların sprey formunun kullanılması artık doğal hale gelmiştir. Alkol oranının istenilen seviyede olması, açıldıktan sonra 12 ay raf ömrünün olması, ferahlatıcı etkisi gibi kriterler kolonyayı tercih edilebilir kılar. Özellikle sprey formları kullanım kolaylığı açsından avantajdır.
Japon kiraz çiçeği kolonyası baharın tüm enerjisini sunan kiraz çiçeklerinin meyveli miskle zenginleştirilerek büyüleyici bir kokuya dönüşmesini sağlıyor. Japon kiraz çiçeği kokusu nasıldır diye merak edenler için tatlı portakal, beyaz çiçekler ve kiraz çiçeğinin meyveli misklerle buluşması ile ortaya çıkan eşsiz bir albenisi olan kokudur diyebiliriz.
Kolonyanın Faydaları Nelerdir?
Kolonya, güzel kokmasının yanı sıra içeriğinde bulunan etil alkol sayesinde üretildiği zamandan bu yana antiseptik ve hijyen ürünü olarak da sıklıkla kullanılmıştır. Özellikle kalabalık ortamlarda su ve sabuna ulaşılamayan durumlarda kolonya en önemli alternatif dezenfektan görevi de görmektedir.
Kolonya ile ilgili aşağıdaki 7 faydadan bahsetmemiz gerekirse;
- Özellikle yaz sıcağında serinlik vermesiyle bilinir.
- Stres anında sakinleştirmeye yardımcıdır.
- Baygınlık esnasında bayılana koklatıldığında ayıltıcı etkisi olduğu söylenir.
- Güzel kokusu ile ortamdaki kötü kokuların önüne geçer.
- Hijyeni sağladığı ve bazı bakterilere karşı etkili olduğu bilinir.
- Ev ziyaretlerinde bayramlarda güzel bir hediye seçeneğidir ve ikramlıktır.
- Geçmişte tıbbi amaçlı kullanılan kolonyanın baş ağrısına da iyi geldiği bilinir.
Kolonyanın tüm bu faydalarına rağmen herşeyin fazlası zarar olduğu gibi kolonyanın da gereğinden fazla kullanılması, içerdiği alkol gereği, faydadan çok zarar da verebilir. Örnek vermek gerekirse Ayvalık zeytin çiçeği kolonyası alkol oranı 68 derecedir. Bu durumda bile ürünün çok fazla kullanılması önerilmez.
eyüp sabri tuncer klasik limon kolonyası ise limon ağaçlarının serinlik veren olgun meyveleri ile uyandırıcı ve ferahlatıcı etkisini gün boyu hissedeceğiniz, tazelik veren, 80 derece alkol ihtiva eden bir çeşittir.
Birbirinden Kaliteli Kolonyalar
Limon çiçeği, kiraz çiçeği, yağmur ormanları gibi doğayı çağrıştıran çeşitlerin yanında Alaçatı, Beyaz çay, Indian, Topkapı, Sultan Ahmet, Harem gibi şehirlerin özelliklerini hatırlatan Eyüp Sabri Tuncer kolonya çeşitleri, kullanıcılarını kokularıyla büyüler. Sürdürülebilir kalite anlayışının yanında geniş ürün portföyü, kullanıcıların kendi zevklerine uygun ürünü bulmalarını kolaylaştırır. Klasik limon kolonyası, limon ağırlıklı kokusuyla hemen hemen her zevke hitap eden bir kolonya çeşididir. Diğer ürünler ise alternatif sevenler ya da seyahatlerini ve Türkiye’nin ünlü yerlerini hatırlamak için birebirdir.